A kollaboratív robotokról

 

Napjainkban a kollaboratív robotok egyre elterjedtebbek, mégis kevesen tudják összefoglalni, hogy miben térnek el a hagyományos ipari robotoktól.

1. Ember-gép csapatmunka

A klasszikus ipari robotokat erőművekként látjuk, melyek az előre megadott program szerint végzik feladataikat, figyelmen kívül hagyva a körülöttük zajló egyéb munkálatokkal: így az emberekkel, az operátorokkal. A balesetek és veszélyes helyzetek elkerülése végett ketrecekkel és védőfalakkal választják le a robotcellákat a gyártócsarnok területéből. A kollaboratív robotok ezzel ellentétben nem az emberek helyettesítése céljából “születtek”, a feladatuk az emberi tevékenységek támogatása. Ahelyett, hogy védőkerítésekkel vennék őket körbe, közvetlenül az ember környezetében kapnak helyet, így olyan feladatokban segédkeznek, amelyek nem automatizálhatók 100%-ban, viszont gépi segítséget nyújtanak az operátoroknak a megoldáshoz. Például anyagtovábbításban, nehéz munkadarabok emelésében, vagy a befogásban használhatók fel.

2. A veszélyes feladatok átvállalása

A kollaboratív robotok az emberek helyett végezhetik el a munka olyan kockázatosabb lépéseit, mint az éles, hegyes, vagy forró munkadarabok mozgatása, vagy szűk helyeken történő szerelési műveletek. Ezzel a balesetek száma csökkenthető, az operátorok pedig az emberi beavatkozást és képességeket igénylő feladatokra tudnak koncentrálni.

3. Rugalmas és biztonságos

Ezek a robotok teljes mértékben az emberekkel való megbízható és biztonságos együttműködésre lettek kifejlesztve. Az érzékeny szenzoroknak köszönhetően már finom érintésekkel is irányíthatók, így elkerülhetők a veszélyhelyzetek. Mellettük nincs szükség kerítések és védőrácsok használatára.

4. Okos és tanítható

A kollaboratív robotok tanítása nagyon egyszerű: ellentétben a hagyományos ipari robotokkal, amelyek speciális programozói készségeket igényelnek, néhány kollaboratív típus önállóan is képes tanulni. Például a robotkar képes újra leírni a pályát, amin a kezelője végigvezette. Más típusokat grafikus programozási felületen keresztül tanítanak be. Mindebből következik, hogy a kollaboratív robotok újraprogramozása is sokkal egyszerűbb, mint a klasszikus társaiké.

5. Bárhol alkalmazható

Nem csak a tanításuk egyszerű: a mozgatásuk és a telepítésük is! Könnyen átmozgathatók és alkalmazhatók a termelés más feladataiban is. A legtöbb kollaboratív robot bármilyen felületen összeállítható és rögzíthető, vízszintes, függőleges helyzetben, vagy akár a plafonon is. Súlyuk pedig általában olyan alacsony, hogy egy ember számára sem jelent komolyabb megterhelést az áthelyezésük.

forrás: www.cnc.hu

Kapcsolat:

LRCH Hegesztéstechnika Kft.

Lorch Schweisstechnik GmbH. képviselet

Bemutató terem: 2083 Solymár, Külső Vasút út 3368/3

Telefon: +36202660280

E-mail: iroda@lrch.hu

Levelezési címünk: 2027 Dömös, Zelovich Kornél u. 3.

Web: www.lrch.huwww.lorchcobot.huwww.lorchconnect.hu

Értékesítési vezetőnk:

Solti Zoltán

Telefon:+36302197219

E-mail:solti.zoltan@lrch.hu

Alkalmazástechnikusunk:

Hajcsik Antal (EWS; IWS nemzetközi hegesztő specialista)

Telefon:+36209797121

E-mail:hajcsik.antal@lrch.hu

COBOT specialistánk:

Biharvári Ádám

Telefon: +36205500437

E-mail: iroda@lrch.hu